KnjigaPOLJA

Šta je KnjigaPOLJA v2.0?

Zamišljen je kao ekspertski sistem za stručnu pomoć svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. KnjigaPOLJA Sistem čini web aplikacija KnjigaPOLJA v2.0, projektovana kao alat za planiranje i praćenje svakodnevnih aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Namenjena je svima koji se bave ratarskom, povrstarskom ili voćarskom proizvodnjom. Sistem je potpuno grafički orijentisan. Sve parcele i proizvodne table se prate na digitalnoj mapi koja predstavlja jedan deo glavnog ekrana aplikacije, čime se i vizuelno obezbeđuje pomoć u planiranju, evidencijama i analizi proizvodnih aktivnosti. Pored digitalne mape korisnik na glavnom ekranu aplikacije ima i prikaz najbitnijih podataka vezanih za sve aktuelne proizvodne naloge, kao i pregled troškova i prihoda za određen period. KnjigaPOLJA v2.0 predstavlja značajnu pomoć u planiranju poljoprivredne proizvodnje jer omogućava jednostavno analiziranje proizvodnih aktivnosti i praćenje ostvarenih rezultata (prinosa) pohranjenih u bazi podataka tokom proteklih godina.

Namena i ciljevi web aplikacije KnjigaPOLJA v2.0:

 1. Savetodavne aktivnosti radi podizanja opšteg znanja poljoprivrednih proizvođača u primeni odgovarajuće tehnologije gajenja biljaka, menadžmenta proizvodnje, upravljanja troškovima i utrošenim satima rada.
 2. Informacije namenjene zadovoljavanju standarda u proizvodnji hrane.
 3. Praćenje i izveštavanje o sezonskim poljoprivrednim radovima.
 4. Formiranje i ažuriranje baze znanja (podataka) koja sadrži informacije o:
  • mašinama (karakteristike, efikasnost, potrošnja,…)
  • poljoprivrednim kulturama (sorte, prinosi, osobine,…)
  • mineralnim i organskim đubrivima (sastav, normativi)
  • zaštitna sredstva (sastav, normativi)
  • tehnološka karta (aktivnosti zavisno od kulture, sorte, zemljišta)
 5. Grafički prikaz na digitalnoj mapi i evidentiranje parcela (podaci o broju parcele, površinama, analizama sastava zemljišta i sl)
 6. Grafički prikaz proizvodnih tabli na digitalnoj mapi ( grupisanje parcela u table ili potese)
 7. Kreiranje plana proizvodnje, tzv. tehnološke karte (planiranje aktivnosti, termina, sati rada, utroška materijala,mašina,…)
 8. Evidentiranje odrađenih poslova, utrošenog materijala i časova rada radnika i mašina.
 9. Evidentiranje prihoda i rashoda radi izvođenja precizne kalkulacije proizvodnje za određenu kulturu.

Zašto KnjigaPOLJA v2.0?

KnjigaPOLJA v2.0 predstavlja sistem zamišljen kao informacioni centar i alat za pomoć u radu svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom: pojedinci, firme, zemljoradničke zadruge, poljoprivredna gazdinstva, korisničke grupe, stručni konsultanti, stručne institucije i sl.

Opširnije o aplikaciji KnjigaPOLJA v2.0 kao i sve novosti vezane za ovu aplikaciju možete pogledati na našem sajtu www.knjigapolja.rs.