Šta je KnjigaPOLJA v2.0?

Zamišljen je kao ekspertski sistem za stručnu pomoć svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

KnjigaPOLJA

Sistem čini web aplikacija KnjigaPOLJA v2.0, projektovana kao alat za planiranje i praćenje svakodnevnih aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Namenjena je svima koji se bave ratarskom, povrstarskom ili voćarskom proizvodnjom.

Sistem je potpuno grafički orijentisan. Sve parcele i proizvodne table se prate na digitalnoj mapi koja predstavlja jedan deo glavnog ekrana aplikacije, čime se i vizuelno obezbeđuje pomoć u planiranju, evidencijama i analizi proizvodnih aktivnosti.

Pored digitalne mape korisnik na glavnom ekranu aplikacije ima i prikaz najbitnijih podataka vezanih za sve aktuelne proizvodne naloge, kao i pregled troškova i prihoda za određen period.

KnjigaPOLJA v2.0 predstavlja značajnu pomoć u planiranju poljoprivredne proizvodnje jer omogućava jednostavno analiziranje proizvodnih aktivnosti i praćenje ostvarenih rezultata (prinosa) pohranjenih u bazi podataka tokom proteklih godina.

Namena i ciljevi web aplikacije KnjigaPOLJA v2.0:

 1. Savetodavne aktivnosti radi podizanja opšteg znanja poljoprivrednih proizvođača u primeni odgovarajuće tehnologije gajenja biljaka, menadžmenta proizvodnje, upravljanja troškovima i utrošenim satima rada.
 2. Informacije namenjene zadovoljavanju standarda u proizvodnji hrane.
 3. Praćenje i izveštavanje o sezonskim poljoprivrednim radovima.
 4. Formiranje i ažuriranje baze znanja (podataka) koja sadrži informacije o:
  • mašinama (karakteristike, efikasnost, potrošnja,…)
  • poljoprivrednim kulturama (sorte, prinosi, osobine,…)
  • mineralnim i organskim đubrivima (sastav, normativi)
  • zaštitna sredstva (sastav, normativi)
  • tehnološka karta (aktivnosti zavisno od kulture, sorte, zemljišta)
 5. Grafički prikaz na digitalnoj mapi i evidentiranje parcela (podaci o broju parcele, površinama, analizama sastava zemljišta i sl)
 6. Grafički prikaz proizvodnih tabli na digitalnoj mapi ( grupisanje parcela u table ili potese)
 7. Kreiranje plana proizvodnje, tzv. tehnološke karte (planiranje aktivnosti, termina, sati rada, utroška materijala,mašina,…)
 8. Evidentiranje odrađenih poslova, utrošenog materijala i časova rada radnika i mašina.
 9. Evidentiranje prihoda i rashoda radi izvođenja precizne kalkulacije proizvodnje za određenu kulturu.

Zašto KnjigaPOLJA v2.0?

KnjigaPOLJA v2.0 predstavlja sistem zamišljen kao informacioni centar i alat za pomoć u radu svima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom: pojedinci, firme, zemljoradničke zadruge, poljoprivredna gazdinstva, korisničke grupe, stručni konsultanti, stručne institucije i sl.

Opširnije o aplikaciji KnjigaPOLJA v2.0 kao i sve novosti vezane za ovu aplikaciju  možete pogledati na našem sajtu www.knjigapolja.rs.